Hei kaikki!

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Kokoonnuimme joulun alla ke 20.12.06 luokseni keskustelemaan Joseph Conradin teoksesta Pimeyden sydän (Heart of Darkness, 1902) ja sivusimme lyhyesti myös Peter Hoegin novellia Matka pimeään sydämeen (kokoelmasta Kertomuksia yöstä, 1990). Ensimmäistä kertaa piirin historiassa uskaltauduimme siis eurooppalaisten, mutta Afrikasta kirjoittaneiden kirjailijoiden pariin. Paikalla olivat Tarja, Laura, Ossi ja minä.

 

Pimeyden sydän oli otettu vastaan sekalaisin tuntein. Se oli herättänyt muun muassa vuosien mittaista ahdistusta, ja toisaalta myös jonkinlaista hämmennystä siitä, mikä tässä kirjassa on tehnyt siitä vaikutusvaltaisen klassikon. Kirjan lukeminen oli ollut vaihtelevan työlästä – ensimmäistä kertaa luettaessa raskasta, mutta toista kertaa luettaessa yllättävänkin nopeaa ja helppoa. Keskustelimme ihmismielen pimeästä puolesta ja etenkin Kurtzin hahmosta, siitä miten Kurtzista oli muodostunut jumalaa lähentelevä olento pikemminkin muiden ihmisten mielikuvien ja odotusten kuin omien kykyjensä pohjalta. (Vaikka pituus ja vaikuttava ääni olivatkin lähtökohtaisesti Kurtzin puolella.)

 

Pohdimme rasismia, imperialismia ja yleisemmällä tasolla ihmisten toimintaa kulloistenkin historiallisten olosuhteiden vallitessa. Tähän liittyen käsittelimme myös Marlowin (epä?)luotettavuutta tarinankertojana, ja hänen ristiriitaista suhtautumistaan afrikkalaisiin. Toisaalta Marlow kritisoi eurooppalaisten toimia Afrikassa, mutta toisaalta monessa kohdassa hän katsoo afrikkalaisten olevan kehittymättömämpää kansaa.

 

Puhuimme myös puolalais-englantilaisesta Conradista (Josef Teodor Konrad Korzeniowski, 1857-1927) – hänen urastaan kauppalaivastossa ennen asettautumistaan Englantiin kirjailijaksi, ja kirjojen tason heikkenemisestä vanhempaa ikää kohti.

 

Pimeyden sydän on vaikuttanut ainakin seuraavien teosten syntyyn:

-         V.S. Naipaul, A <?xml:namespace prefix = st1 ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:smarttags" />Bend in the River

-         Francis Ford Coppolan elokuva Ilmestyskirja. Nyt

-         e.m. Hoegin novelli

(lista lienee todellisuudessa paljon pidempi – lisätkää jos tiedätte enemmän)

 

Seuraava tapaaminen on Tarjalla ti 16.1. klo 19 ja luettavaksi teokseksi valittiin eteläafrikkalaisen v.2003 nobelistin J.M. Coetzeen teos Elisabeth Costello (2003, suom. 2005). Näiltä sivuilta löytynee lisätietoa teoksesta ja kirjailijasta:

 

http://www.kiiltomato.net/?rcat=K%E4%E4nn%F6skirjallisuus&rid=996
http://nobelprize.org/literature/laureates/2003/
http://fi.wikipedia.org/wiki/J._M._Coetzee

 

Ja Tarja laittaa myöhemmin tarkempia saapumisohjeita.

 

Hyvää loppuvuotta kaikille!

 

 

Anna Sofia