Kokoonnuimme torstaina 22.2. Katriinan (& Tintin) luona Töölössä. Paikalla olivat Lauran, Ossin ja Katriinan lisäksi kaksi vierailijaa, Ranteen pikkuiset Milla ja Aino. Yhtä vain puoliväliin ehtinyttä lukuunottamatta kaikki olivat lukeneet Flamingon viimeisen lennon kokonaan. Olimme myös kaikki pitäneet lukemastamme. Vertailukohtia löydettiin niin Etelä-Amerikan maagisen realismin perinteestä kuin muistakin aiemmista lukukokemuksista sekä omista matkoista Afrikan mantereella.

Teoksen mielikuvituksen ja realismin yhdistelmä, symbolismin ja konkreettisuuden sujuva rinnakkaiselo ja kaaoksessakin (tai nimenomaan kaaoksessa) kukkiva huumori ilahduttivat. Päähenkilön, "tulkin", isä Sulpicio oli ehkä herättänyt eniten ihastusta henkilöhahmoista - omalaatuinen, kahjo mietiskelijä yllätti ja jäi mieleen, esimerkiksi riisumalla luunsa joka ilta ennen nukkunmaanmenoaan. Kaunis oli myös Sulpicion kertomus siitä, miten hän ja hänen vaimonsa tekivät poikaansa pala palalta - korvan yhtenä yönä, seuraavana nilkan, niin, että pojan tekeminen jatkui ja jatkui, sillä he halusivat tehdä rakkaudellaan pojastaan täydellisen.

Seuraavaksi tapaamme Ossin luona sunnuntaina 11.3. Luettavana on Ayi Kwei Armahin romaani Mistä meille tämä armo? (Why Are We So Blest?).

Lisäksi olemme menossa katsomaan afrikkalaisia lyhyelokuvia seuraavana päivänä, maanantaina 12.3. Orioniin. Luvassa on kaksi kokonaisuutta (sisäänpääsy on ilmainen):

17:00 · MUSTA AFRIKKA 1
Dancing Wizard (Uganda 2004), Real Saharawi (Uganda 2006), Conversation on a
Sunday Afternoon (Etelä-Afrikka 2005) o 105 min

19:00 · MUSTA AFRIKKA 2
lyhytelokuvia Mauritiukselta, Ugandasta, Zimbabwesta ja Keniasta vuosilta
2004 - 2006 o 90 min

Näytännöt liittyvät vuoden 2007 Tampereen elokuvajuhlien Musta Afrikka -ohjelmistoon.
Näytöksissä erityisen kiinnostuksen kohteena on Itä-Afrikka, joka on
elokuvallisesti tuntemattomampi alue kuin esimerkiksi Etelä- tai Länsi-Afrikka.

Nähdään kirjakeskustelussa tai viimeistään elokuvissa!
-Katriina


Mia Couton haastattelu Kumppani-lehdessä

Romaanin arvio Kiiltomadossa