Tämä Afrikka-Luotaajien kokous Anna Sofian luona oli osanottajamäärältään ennätyksiä hipova: Mukana olivat Anna Sofia (+ nuorin jäsen Rauha), Katriina, Tintti, Aino, Hanna ja Laura, ajoittain myös Pessi vuoheksi sonnustautuneena.

Keskustelimme Nuruddin Farahin kirjasta Perhesalaisuuksia (Secrets), jonka suurin osa oli lukenut kokonaan. Kaiken kaikkiaan kirjasta oli pidetty, vaikka alkuun pääseminen oli saattanut olla vaikeaa. Lyhyesti, kirja kertoo perheestä, jonka salaisuuksien vyyhti alkaa aueta, kun Sholoongo-niminen
nainen palaa Yhdysvalloista kotikonnuilleen Somaliaan vaatiakseen Kalaman-päähenkilömieheltä lasta. Kirja on täynnä unia, myyttejä ja symboliikkaa (mitä pidettiin hieman liian stereotyyppejä vahvistavana, jotta kirjaa voisi suositella jokaiselle kansalaiselle Somalian kulttuuria avaavana ja ennakkoluuloja poistavana teoksena), mikä toisaalta tekee kirjasta kiehtovan, mutta toisaalta hämmentää lukijaa, joka ei aina osaa tulkita kaikkien tarinoiden merkityksiä. Itse tarina oli yksinkertainen, mutta eri ihmiset olivat poimineet sieltä eri asioita, ja joskus juonen kannalta oleellinenkin asia oli sanottu puolihuolimattomasti sivulauseessa, josta se oli saattanut helposti mennä ohi. Niinpä piirissä syntyikin paljon keskustelua juonen eri käänteistä (kenellä oli AIDS ja kenellä ei, ja kuka olikaan ollut kenen kanssa sängyssä) ja ihmisten motiiveista (miksi esimerkiksi Kalamanin isoisä Nonno lopussa toimi niinkin yllättävällä tavalla).

Joku satunnainen Amazon-kriitikko oli kommentoinut kirjaa näin:

"I also felt a bit cheated by the virtual absence in the storyline of the impending civil war. Blame it on the blurb-writers, but somehow I was led to believe that the backdrop of a Somalia on the edge of anarchy would make the novel more compelling and help us to better understand the fissures in Somali society that led to this point." By Bill Jackson (Alexandria, VA USA)
 
Meidän lukupiirimme ei kuitenkaan ollut samaa mieltä. Somalian syttyvä sisällissota tuntui olevan kirjassa koko ajan taustalla, ja toisaalta olimme myös sitä mieltä, ettei somalialaisen kirjailijan ole pakko kirjoittaa pelkästään Somalian sisällissodasta.

Otimme myös ihan hitusen selvää kirjailijasta, joka taisi olla yksi harvoja somalialaisia kirjailijoita, jonka piiriläiset tunsivat. Nuruddin Farah on syntynyt Somaliassa 1945, mutta asunut sittemmin Intiassa ja Englannissa. Suomennettuja kirjoja on kolme, Perhesalaisuuksien lisäksi Karttoja (Maps) ja Elämisen lahja (Gifts); Katriina luki alkuluvun Karttoja-teoksesta. Kirjailija muuten on mies, asia, joka kaikille lukijoille ei aluksi ollut selvää (vrt. Mia Couto).

Alla vielä liitteenä Hesarissa joskus muinoin ollut arvostelu samasta kirjasta:

http://www.hs.fi/kirjat/artikkeli/Afrikkalaista++kerosiinia/HS20000524SI1KU03a8w

Seuraavan kerran keskustelemme Ken Saro-Wiwa:n Vankilapäiväkirjasta (A month and a day : a detenation diary) 4.2.08 klo 18 minun luonani Töölössä.

Laura